Watervliet: het mooiste dorp van Vlaanderen?

maandag 5 mei 2008

Watervliet - een polderdorp


(foto MV)
In een ver verleden werd de streek meermaals geteisterd door gigantische overstromingen. Om het water terug te dringen is men in de vijftiende eeuw beginnen inpolderen: land werd drooggelegd door er dijken omheen aan te leggen. De op de zee gewonnen gebieden waren (en zijn nog steeds) zeer vruchtbaar door de dikke laag klei. Dit zijn de polders. En in zo'n polder, de Christoffelpolder, werd Watervliet gesticht.

Watervliet is een typisch polderdorp, omgeven door weidse vlakten waarin generaties noeste mensen met verweerde gezichten en gekloven handen de weerbarstige poldergrond hebben getemd, vroeger met de hand, nu met machines...

(Foto MV)

De inwoners van Watervliet zijn van oudsher trotse mensen geweest, en dat weerspiegelt zich in het uitzicht dat Watervliet biedt. "Heerlijk ligt daar het trotse Stee vóór zijn "stadhuis". Niet minder dan vijf geklasseerde monumenten in een beschermd dorpszicht: de pomp in het midden, de kiosk vooraan, pastorij en stadhuis langs het zuiden en, in het verlengde van een boterbank: die bijzonder mooie kerk in Brabantse gotiek, de Kathedraal van het Noorden." (naar Ivan De Wilde, in Groot-Sint-Laureins in oude foto's - Deel 3"

(tekening Jozef De Paepe)

Geen opmerkingen: