Watervliet: het mooiste dorp van Vlaanderen?

zondag 4 mei 2008

Verslag Culinaire wandeling 1 mei 2008

Vandaag voerde hét Watervlietse volksfiguur bij uitstek, Paster Sies, ons door Watervliet.


Paster Sies (Franciscus Sonneviele) was pastoor te Watervliet van 1918 tot zijn dood in 1946 en zijn levenswandel was op zijn minst gezegd, niet alledaags. Niet alleen durfde hij wel eens op strooptocht te gaan, hij dronk ook graag een druppelken of een flesje wijn en haalde nu en dan eens een echte frats uit. Maar bovenal zat zijn hart op de juiste plaats en velen zullen hem als een warme mens herinneren.





Paster Sies werd voortreffelijk gespeeld door Eddy Van Hecke die zijn inspiratie haalde uit het werk van Jozef de Paepe, Watervliets historicus, en uit gesprekken die hij had met mensen die anekdotes konden vertellen. Ook Norbert De Coster zal Paster Sies vertolken tijdens latere edities van de culinaire wandeling.



Naast de fratsen en andere anekdotes die onderweg werden verteld, werd op tijd gestopt voor een hapje en een drankje in lokale horecazaken. Enkele sfeerbeelden:


Paster Sies bij zijn graf...

Op weg naar de kathedraal van het Noorden...
Gelach weergalmt in de kathedraal...

Voor zijn pastorij, een 18e eeuws geklasseerd gebouw

Met een streekbiertje...
De culinaire wandeling valt sterk aan te raden voor al wie wat wil opsteken over Paster Sies én over Watervliet, vanuit een schalkse hoek bekeken. Volgende editie (volgeboekt) vindt plaats op 17 mei. Voor de daaropvolgende editie, op 18 mei, kan nog worden ingeschreven bij willy.van.zandweghe@telenet.be, of 0479/476 664 inschrijven kost 15 euro.

Geen opmerkingen: