Niettegenstaande het prachtige zomerweer buiten, waren toch een 30-tal belangstellenden aanwezig om te luisteren en te kijken naar de presentatie over de befaamde triptiek van de Nood Gods'.
De kerkgids, Erik Versluys, gaf een historisch overzicht van de lange zoektocht naar de identiteit van de kunstenaar en naar de herkomst van het retabel . Van Quinten Metsijs over de Meester van Frankfurt en zijn zelfportret, om uiteindelijk bij de Meester van Watervliet terecht te komen, een noodnaam voor een talentrijke assistent van de Meester van Frankfurt. Absolute zekerheid is er echter niet.
Ook de herkomst blijft in een waas van onduidelijkheid hangen. Een opdracht van Hieronymus Lauwerijn zelf of van zijn nazaten ? Of gewoon een aankoop ? Omtrent één zaak heeft men zekerheid. Tot medio 17de eeuw hing de monumentale triptiek boven het (oude) hoogaltaar , recht over het praalgraf van Lauwerijn ( vernietigd tijdens de Franse Revolutie ). Toen, nog meer dan nu, moet dit schilderij een overweldigende indruk gemaakt hebben.
Het was voor de aanwezigen duidelijk. De kerk van Watervliet is niet alleen een mooie kerk. Zij verbergt ook nog vele raadsels en geheimen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten