Watervliet: het mooiste dorp van Vlaanderen?

donderdag 17 april 2008

Over het Stee

Het Stee was en is het kloppend hart van Watervliet. De historische figuur Hiëronymus Lauwerijn, (her)stichter van Watervliet rond het jaar 1500, startte grootscheepse inpolderingswerken en financierde de bouw van een nieuwe kerk en een nieuwe haven. De nieuwe kerk liet hij bouwen in de Sint-Christoffelpolder. Rond de kerk ontwikkelde zich het 'Stee', het kloppend hart van de stad.


(foto MV)



Op het Stee vind je enkele achttiende eeuwse gebouwen én de monumentale Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk, in de volksmond – met enig chauvinisme- ook wel “Kathedraal van het Noorden” genoemd (daarover meer in latere berichten).






(foto's MV)




(foto gemeente Sint-Laureins)

Verder vind je op het Stee het gemeentehuis (1781) (zie foto's hierboven), de pastorij (1774) (zie foto's hierboven), de boterbank, de monumentale pomp (1781) (zie foto hierboven), de muziekkiosk en de majestueuze kastanjebomen verspreid in het gazon. Samen met de kerk geven al deze elementen aan het Stee zijn karakteristieke uitzicht en sfeer. Het is een rustgevend plein en aangename rustplaats - tussenstop voor wandelaars en fietsers. Het is echter ook de ideale plaats voor samenkomsten of evenementen. Het Stee is een beschermd dorpsgezicht.





Het Stee werd onlangs ook vanuit de lucht gefotografeerd:




Geen opmerkingen: